Üdvözöljük

Örülünk, hogy ránk talált. Célunk, hogy segítsük partnereinket a mezőgazdasági szárítógépek miden eddiginél biztonságosabb és gazdaságosabb, azaz optimális működtetésében. Az alábbi linkekre kattintva megismerheti a DryerDoctor Kft. törekvéseit, célját, fejlesztéseit!

     Küldetésünk

     Előzzük meg a szárítótüzet!

     Szárítókezelő képzés

     KITE Zrt. együttműködés

     Energiamegtakarítás

     Videokontroll

     Folyamat optimalizálása

Szolgáltatásaink

Alapvető felhasználói igény, az egyenletesen száraz termény. Ez csak szigorú fizikai törvényszerűségek mentén és a szükséges műszaki feltételek megteremtésével lehetséges. A szárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat. De ennél többet is elérhetünk. A szárítás ma már lehet precíziós. A növénytermesztésben a talajelőkészítés, vetés, műtrágyázás, növényvédelem és egyéb technológiai műveletek során egyre gyakrabban találkozunk precíziós megoldásokkal. Ezek alapját a helyspecifikus információ képezi, mely egy szárító esetében is rendelkezésre áll.

Szolgáltatásaink a terményszárítók optimális üzemeltetésében segítik partnereinket. Az alábbiakban részletesen is tájékozódhat.

A Videokontroll a szárítókezelők számára ad fontos információkat a vízelvonás folyamatáról, a terményszárítást teszi könnyebbé és a tűzesetek megelőzését segíti. Segítségével a legmodernebb számítástechnikai eszközök és megoldások felhasználásával, az üzemeltető számára fontos, eddig rejtett információk válnak láthatóvá.

A precíziós szárítás elvén alapuló szolgáltatásunk a terményszárító teljes diagnosztizálását teszi lehetővé úgy, hogy a fennálló problémák azonosítása után megoldási javaslatot is tesz a szárító optimalizálására. Segítségével a szárítási folyamat biztonsága és hatékonysága fokozható, az energiafelhasználás pedig minimalizálható.

Szárítóüzemet szeretne építeni? Ugye a következő 20-30 évre tervez? Szolgáltatásunk a tervezéstől, az árajánlatok bekérésén, összehasonlításán keresztül, az üzembehelyezési engedély kiadásáig kíséri beruházását. Segítségével elkerülheti a későbbi, az üzem használata folyamán jelentkező problémákat.

A rendszer előnyei

  • Megelőzhetőek a helyi elakadásból, túlmelegedésből, öngyulladásból keletkező tűzesetek
  • Jól bevált az egyenetlen szárítást okozó üzemeltetési hibák észlelésére, a korrekcióra lehetőség nyílik
  • Elkerülhető a túlszárítás, ami energiamegtakarítással és a beltartalmi érték javulásával is jár
  • A raktározás biztonsága nő, ha nincsenek a terménytömegben az átlagnál jelentősen nedvesebb szemek
  • Az összes érzékelő által mért adat egyidejűleg figyelemmel kísérhető a monitoron
  • Segíti a kezelőket a feladat magas szintű elvégzésében

Óriási értéket kell védeni!

A betakarított gabona biztonságos tárolásának egyik legfontosabb technológiai eleme a szárítás. Gazdasági jelentősége óriási, több más ágazat eredményességére is hatással van. Azonban mint köztudott a szárítás tűzveszélyes technológiai folyamat: csak Békés megyében 2010-ben 9 darab szárítótűz volt, ezek között nagy kárral járó is akadt, de más megyékben is voltak olyan tűzesetek, amelyek során nagy értékű szárító berendezések égtek le és odaveszett a termény is.

A VIDEOKONTROLL rendszerével az ilyen katasztrófák hatékonyan megelőzhetők, ugyanakkor jelentős költségmegtakarítás érhető el, mivel a folyamatos kontrollnak és a szolgáltatásunk többi elemének köszönhetően egyenletesebbé válik a termény minősége is.

Működési elve

A berendezés a terménytömegen áthaladó forró levegő hőmérséletét méri a teljes felületen a kilépés pillanatában, ezáltal ellenőrizhetővé téve a szárítási folyamatot. Alkalmas a Bábolna, Petkus, Stela, Riela, KWA, Bonfanti, Cimbria, Mikrotherm, Neuero, Tornum stb. szárítótornyok védelmére, akár több száz mérési ponttal, a tornyon lévő kilépőnyílások számától függően.

Hírek/Aktualitások

Szárítókezelő tanfolyam a DEKRA Akademie Kft. szervezésében

A DEKRA Akademie Kft. szervezésében szárítókezelő tanfolyamindul, az online képzés időpontja 2024. június 11-12. Jelentkezési határidő: 2024. június 10.

Precíziós szárítás a Digitális Agrárakadémián

A legújabb DAA tananyag "A mezőgazdasági üzemek energiamenedzsmentje" címmel jelent meg, melyben a precíziós szárítás is megtalálható. A riport fontos üzenete a következő gondolat: Miért kell az energetikával foglalkozni? A legnegyobb hiba az, ha egyáltalán nem foglalkozunk az energiamenedzsmenttel, nem menedzseljük az energetikai pozíciónkat, nem mérünk! 

Bonafarm Csoport - Terményszárító Szakmai Nap

Hagyományteremtő és hiánypótló kezdeményezésnek voltunk részesei!
A Bonafarm Csoport Terményszárító szakmai napján meghívott előadóként vehettünk részt 2024.04.03.-án Dalmandon.
Gratulálunk a rendezvényhez a Bonafarm Csoport szakembereinek, bízunk benne, hogy ezt a jó példát sokan fogják követni!
 

AGROmashEXPO 2024 - Versenyképes terménykezelés előadás

Az AGROmashEXPO keretein belül a MEGOSZ által szervezett előadássorozat részeként a terményszárításhoz kapcsolódó érdekességeket és a versenyképességet növelő lehetőségeket ismerhettek meg az érdeklődők!

Idén is várjuk az OMÉK-on!

Idén is megrendezésre kerül az OMÉK, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. Találkozzunk az A pavilonban!
 
Időpont: 2023. október 20-22.
Helyszín: HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területe

Ilyen volt az I. Precíziós szárítás konferencia


10 éves a 4. generációs Videokontroll, Kecskeméten rendezett konferenciával ünnepelt a DryerDoctor Kft.
A rendezvény a díjhoz méltó hátteret adott a Precíziós szárítás arany plakettek átadásához. Éppen hat éve a KITE Zrt. rendszerébe is bekerült a precíziós szárítás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. A fő téma a kedvező törvényi háttér, az energetikai auditor cég által igazolt energiamegtakarítás és a gyors megtérülés volt.
 

Feldman Zsolt: Előnyben részesítjük a fokozott energia megtakarítást eredményező fejlesztéseket

A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása a mezőgazdaságban kulcskérdéssé vált az elmúlt időszakban – jelentette ki Feldman Zsolt.
 

A modern szárítókban rejlő energetikai tartalékok

Kukoricaszárítás adatalapon, energiapazarlás kizárva! A befektetés akár egy éven belül is megtérülhet!
 

Három fontos eredményt hozott a szárító fejlesztése Pátkán - Precíz gazdák nyomában 2022

 
Fejér megye Székesfehérvári járásában, Pátka község környékén gazdálkodik
a Corn-Agro Kft. A cég egyik ügyvezetője, Rednágel Ákos beszélt arról,
milyen technológiai megoldásokkal javítottak a betakarított termények
szárítási folyamatán a DryerDoctor Kft. szakmai segítségével.
 

Precíziós szárítás: csak nyerhet vele

Az egész évben féltve nevelt kukoricát megfelelő állapotban kell betárolni a raktárakba, így nem túlzás azt állítani, hogy a szemestermény-szárítás a növénytermesztés egyik legfontosabb művelete. Már ez a folyamat is történhet adatalapon, precíziósan.

Szárítópályázat előtt! Kézzelfogható adatok a következő évtizedekre szóló döntéshez

Energiatakarékos szárítóra vágyik?
Vigyázzon, nem csak az ún. hővisszavezetés az energiatakarékos működés záloga. Szemléltetni is tudjuk, ha egymás mellé teszünk két különböző típusú szárítóra jellemző hőképet. 

Elvitték a doctorok a termékdíjat

Már több alkalommal is írtunk a szárítási folyamat optimalizálásáról, a technológia ötletgazdáiról és az RS Bt. sikeréről.

Valódi különdíjat kapott a DryerDoctor Kft. a virtuális AGROmashEXPO 2021. kiállításon

Komplex DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítás teljes technológiai folyamatára. Ez az új szolgáltatása az új cégnek, ezzel a fejlesztéssel pályázott a kiállítás „Hazai Termékfejlesztési Díj” pályázatán és vehette át a rangos elismerést.

A különleges helyzetben is átadták az AGROmashEXPO termékfejlesztési díjait

 
Ahogy az élet minden területén, úgy az AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjáért pályázóknak is több kihívással kellett szembenézniük és komoly döntéseket kellett meghozniuk az elmúlt időszakban.
 
 

Bemutatjuk az AGROmashEXPO díjazottjait

 
A VIRTUÁLIS AGROmashEXPO Termék versenyében, most csak Hazai és Nemzetközi díjra lehet pályázni, külön kategóriákra nem. Mivel a Nemzetközi díjra csak egy pályázat érkezett, itt nem hirdettek nyertest.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait


A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.
Mint arról a szervezők beszámoltak, a virtuális, 39. AGROmashEXPO Termékversenyére a koronavírus-járvány okán a megszokottnál kevesebb pályázat érkezett be, így ezúttal a zsűri két kategóriában hirdettek nyertest.
 

Elérhető-e a góréban szárított csöves kukorica minősége a modern szárítókkal?

Az elmúlt évben – különösen az aszályos területeken – úgy tűnt, mintha többé nem kellene szárítani a szemes terményeinket. Az idén éppen az ellenkezője várható.

Szárítás, minőségbiztosítás, raktározás 2. rész

 
A szemestermény-szárítás a természetes száradás gyorsított folyamata, amely a termésbiztonság szempontjából alapvető fontosságú technológia. Sokféle műszaki megoldás lehetséges, ezek hatása különböző, ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlatban a vízelvonási folyamat is.

Szárítás, minőségbiztosítás, raktározás

A szemestermény-szárítás a természetes száradás gyorsított folyamata, amely a termésbiztonság szempontjából alapvető fontosságú technológia. Sokféle műszaki megoldás lehetséges, ezek hatása különböző, ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlatban a vízelvonási folyamat is.

Korosabb szárítókkal és a legújabb technológiákkal is megvalósítható a precíziós szárítás

A szárítás folyamatának hatékonysága számos gazdaság esetében megkérdőjelezhető, hiszen sokan szembesülnek a túlhevítés, energiapazarlás tényével. A problémákat hatékonyan orvosolja a precíziós szárítás sikerterméke a Videokontroll szárító-felügyeleti rendszer, amely már több mint hetven hazai gazdaság szárítójában bizonyít.
 

Jobb, mintha góréban szárítanánk

A minősítési folyamat kidolgozásáért kapott Prémium Oklevelet az AGROmashEXPO 2020 termékversenyén az RS Ker. és Szolg. Bt.

Agroinform Facebook riport a precíziós szárításról

Az AGROmashEXPO-n a Precíziós szárítás standjáról az Agroinform is hírt adott élő közvetítésben a Facebook-on 2020.01.24-én.
 
 

Arany jár a precíz(iós) szárításért

Évente 6-9 millió tonna kukoricát szárítanak Magyarországon, ám a nem kellő pontossággal végzett művelet során a szárítandó szemek sokszor indokolatlan és a minőséget rontó – és nyilvánvalóan felesleges plusz költséggel járó túlzott hőmennyiséget kapnak. Ezt a problémát kezeli az Videokontroll szárító-felügyeleti rendszer, amelynek leghatékonyabb alkalmazóit maga a cég tüntette ki arany plakettel az AGROmashEXPO nyitónapján.

Az M2 Petőfi TV - Én vagyok itt...

Az M2 Petőfi TV "Én vagyok itt..." című műsora is hírt adott az AGROmashEXPO eseményeiről, többek között a Precíziós szárítás által a termékversenyen elért eredményről.

A Videokontroll a TV2-n az Innovátorban

2019. augusztus végén rajtolt a TV2 Innovátor című agrárinnovációkkal foglalkozó magazinműsora, amelynek adásában a precíziós szárítás is helyet kapott.

Szárítókezelő tanfolyam a DEKRA Akademie Kft. szervezésében

A DEKRA Akademie Kft. szervezésében szárítókezelő tanfolyamot tartottunk Pécsett, tizenheten tettek sikeres vizsgát (2019. március 27-28.)
 
 

Precíziós szárítás – Arany Plakett a legprecízebbeknek

Az AGROmashEXPO-n idén is “Precíziós Szárítás – Arany Plakett” díjat vehetett át 15 szárító tulajdonos a Videokontroll mérési adataira épülő magasabb szintű kontrollált szárítási folyamat megvalósításáért.

Miből ered a 20-30-40 %-os energiamegtakarítás? – Ünnepélyes Arany Plakett átadás az AGROmashEXPO-n

Sorra nyeri a trófeákat a Videokontroll, a Precíziós Szárítás és legutóbb a DryerDoctor szolgáltatásuk révén, a 100 %-ban hazai tulajdonú RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Van a tarsolyukban OMÉK Gépesítési kategória I. díj, AGROmashEXPO Hazai Termékfejlesztési különdíj, de prémium oklevél is, a Greennovációs nagydíj különdíja és a DELFIN I. díj mellett.  A Videokontroll és a precíziós szárítás ismerős lehet olvasóink számára, többször is foglalkoztunk a témával cikkek és sajtóközlemények formájában.

Ünnepélyes Arany Plakett átadás az AGROmashEXPO-n!

Sorra nyeri a trófeákat a Videokontroll, a Precíziós Szárítás és legutóbb a DryerDoctor szolgáltatásuk révén, a 100%-ban hazai tulajdonú RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Van a tarsolyukban OMÉK Gépesítési kategória I. díj, AGROmashEXPO Hazai Termékfejlesztési különdíj, de prémium oklevél is, a Greennovációs nagydíj különdíja és a DELFIN I. díj mellett.

Miből ered a 20-30-40 százalékos energiamegtakarítás?

Ünnepélyes Arany Plakett átadás az AGROmashEXPO-n!  Sorra nyeri a trófeákat a Videokontroll, a Precíziós Szárítás és legutóbb a DryerDoctor szolgáltatásuk révén, a 100 %-ban hazai tulajdonú RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Van a tarsolyukban OMÉK Gépesítési kategória I. díj, AGROmashEXPO Hazai Termékfejlesztési különdíj, de prémium oklevél is, a Greennovációs nagydíj különdíja és a DELFIN I. díj mellett

KarcFM - Modellérték (riport)

A Karc FM rádió Modellérték című műsorában készült riport a terményszárítókban bekövetkező tűzesetek mmegelőzésével kapcsolatban. 

Magyar startup, a Videokontroll megoldásával teremt biztonságot

Az őszi időszakban a leggyakoribbak a tűzesetek a terményszárítókban, évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések. Az idei szezon is veszélyesen alakul, a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrár startup, a Videokontroll.

Milliókat érnek a percek!

Előzzük meg a szárítótüzet
Az őszi időszakban a leggyakoribbak a tűzesetek a terményszárítókban, évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések. Az idei szezon is veszélyesen alakul, a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrár startup, a Videokontroll.

Precíziós szárítással a százmilliós tűzkárok is megelőzhetők

  Az őszi időszakban a leggyakoribbak a tűzesetek a terményszárítókban, évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések. Az idei szezon is veszélyesen alakul, a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrár startup, a Videokontroll.

Minden perc számít!

Kerüljük el a szárítótüzet 
Az őszi időszakban a leggyakoribbak a tűzesetek a terményszárítókban, évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések. Az idei szezon is veszélyesen alakul, a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrár startup, a Videokontroll.

Aratási konferencia 2018 (2018-06-21, Keszthely)

A mezőgazdasági betakarítási munkákkal összefüggő káresetek megelőzésére készíti fel a gazdákat országszerte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. 2018.06.21-én Keszthelyen, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvényén a szárítótűz kialakulásáról is szó volt.

M5 - Kék bolygó

Riport az M5 Kék bolygó című műsorában a precíziós szárításról.
A precíziós szárítás elősegíti a környezeti terhelés csökkentését, a korábbihoz képest csökkenő energiaigény miatt pedig kisebb a CO2 kibocsátás.

M5 - Tudomány minden napra

Riport az M5 Tudomány minden napra című műsorában a precíziós szárításról.

M1 - Magyar Gazda

A 36. AGROmashEXPO-n a „Precíziós szárítás, DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére” komplex rendszerének kidolgozásáért különdíjat vehettünk át Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi minisztertől. Az M1 Magyar Gazda című műsora riportot készített a díjátadóról.

Akár a foteljából is ellenőrizheti, hogy szárad a termény – ez a DryerDoctor

A technológia fejlődése magával hozta a precíziós szárítás fogalmának létrejöttét is. Ilyen a komplex DryerDoctor szolgáltatás, ami a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére kidolgozott komplex rendszer. A precíziós szárítással egyenletesebb terményminőség érhető el. Csökken az energiaköltség, miközben növekszik a szárítási folyamat hatékonysága.

Az Üzlet (AGROmashEXPO riport)

A preciziós szárítás területén hozott újdonságot egy magyar fejlesztésű berendezés. A Videokontroll kevesebb energiafelhasználás mellett biztosít jobb terményminőséget.

Különdíjjal ismerték el a Precíziós szárítást az Agromashexpo 2018. mezőgazdasági kiállításon

A kiállítás ideje alatt, ünnepélyes fogadás és sajtótájékoztató keretében adták át a Precíziós Szárítás 2017. díjakat 23 gazdaság képviselőinek.

Magyar fejlesztés a precíziós szárításért

(2018. január-február 1. szám)
Milliós megtakarítással járhat a precíziós terményszárítás
Sokat spórol a gazdaságoknak a magyar fejlesztés, a „DryerDoctor szolgáltatás a precíziós szárításért”. A lehető legjobban megközelíteni a természetes száradási folyamatot, ez volt a fő cél. Négy évtized szakmai tapasztalatai, naprakész térinformatikai tudás, és a fiatalos lendület– ezekből hozta létre Speiser Ferenc és két fia a Videokontroll-t és tette le a precíziós szárítás alapjait.

Precíziós szárítás – a szárítóoptimalizálás hatása számokban

Cikksorozatunkban már foglalkoztunk a precíziós szárítás feltételeivel, és a megvalósítás módjával. Most egy konkrét gabonaszárító optimalizálás előtti és utáni állapotának bemutatására van lehetőségünk az utolsó két szezon adatainak felhasználásával. A kukoricaszárítás során rögzített adatokat és az üzemeltetéssel kapcsolatos energiafelhasználási adatokat állítjuk szembe egymással az optimalizálás előtti és utáni állapotnak megfelelően. Az adatok ugyanabból a szárítóból származnak!

Ne rontsa el értékes terményét hibás szárítással

A WAXY kukorica értékesebb, mint a takarmánykukorica, ezért azok a termelők, akik képesek teljesíteni a magasabb agrotechnikai követelményeket, vélhetően egyre növekvő arányban követik a termesztésben már sikeres gazdaságokat és megpróbálják maguk is beilleszteni a vetésforgóba. A növekvő mennyiséggel párhuzamosan az egyes részfolyamatok fontossága is egyre nagyobb, emiatt az optimalizálás is szükségessé válik, ha meg akarjuk őrizni az árelőnyt.

Szárító beruházás rajt előtt!

Energiatakarékos szárítóra vágyik? Vigyázzon, nem csak az ún. hővisszavezetés az energiatakarékos működés záloga. Szemléltetni is tudjuk, ha egymás mellé teszünk két különböző típusú szárítóra jellemző hőképet. Kíváncsi a különbségre? Tartson velünk a bemutatásban!

Magyar Telekom, Delfin Díj 2016

A Videokontroll, a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszere a Magyar Telekom által alapított Delfin Díj innovációs kategória nyertese lett. Számos rangos szakmai díj után, mint például a legutóbbi OMÉK, vagy AGROmashEXPO díjaink, nagyon értékes számunkra ez az elismerés is, mert a zsűri tagjai nem mezőgazdasági szakemberek, hanem más szakterületek kiválóságai. Ez a pozitív visszaigazolás a 2014-ben elnyert GREENNOVÁCIÓS Nagydíjunkat is megerősíti, erőt ad a további munkához.

think.BDPST Konferencia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Antall József Tudásközpont (AJTK) az innováció és a jövő technológiáinak kutatásáról szóló konferenciát szervezett think.BDPST címmel 2016. március 8-10. között. A startup-ok az impozáns Várkert Bazárban mutatkozhattak be. A nemzetközi konferencián a magyar innovatív megoldások között a Videokontroll az egyetlen agrár startup. A think.BDPST nemcsak az ötletekről és megvalósításukról szól.