Bonafarm Csoport - Terményszárító Szakmai Nap

vissza

Hagyományteremtő és hiánypótló kezdeményezésnek voltunk részesei!

A Bonafarm Csoport Terményszárító szakmai napján meghívott előadóként vehettünk részt 2024.04.03.-án Dalmandon.

Gratulálunk a rendezvényhez a Bonafarm Csoport szakembereinek, bízunk benne, hogy ezt a jó példát sokan fogják követni!
 

Nagy örömmel fogadtuk a kezdeményezést, mert fontos, hogy a cégek felsővezetői felismerjék, hogy a saját szárítóik biztonságos üzemeltetéséért és kollégáik továbbképzéséért saját maguk is sokat tehetnek.
Azt tapasztaltuk ügyfeleink körében, hogy szárítótűz esetén lassan, sokszor túl későn történik meg a szükséges beavatkozás. Pedig az emberélet és a technológia védelme érdekében a gyors és határozott beavatkozás elengedhetetlen. Mindannyian másként reagálunk vészhelyzetben, ha pontosan ismerjük a beavatkozás módját, az sokat segít és csökkenti a feladattal járó feszültséget is.
A gyakoroltatás hiánya miatt túlságosan hosszú idő telik el a tűz kialakulásától a beavatkozásig. A késlekedés lehet 10-30 perc is, ezalatt a tűz súlyos károkat okoz a technológiában. A jó gyakorlat, ha az érintett munkatársakat előre felkészítjük a szárítótűz esetén szükséges teendőkre és rendszeresen gyakoroltatjuk is ezeket. Mit kapcsolunk le, hol van az aminek nyílnia kell, kinyílik-e valóban? Egy partnerünktől tűzeset után hallottuk: ”Nem gondoltam, hogy a leürítő ajtót rögzítő csavarokat minden évben be kell zsírozni.”
Minden perc számít, mivel a tűz kialakulásának első néhány percében még elkerülhető a nagy kár, a hetekig tartó üzemkiesés.
Minden lehetséges fórumon felhívjuk a figyelmet a terményszárítóhoz kapcsolódó szakmai és biztonságtechnikai feladatokra! A szárítás tűzveszélyes technológia, de megfelelő körültekintéssel és maximális felkészüléssel a kockázatokat, a kár mértékét csökkenthetjük!
A rendezvényen olyan fontos témákról hallottak a cégcsoporton belül dolgozó műszaki vezetők és szárítókezelő kollégák, amelyek a vészhelyzetek elkerülését és bekövetkezésük esetén azok kezelését segítik:
  • gyakorlati példákat és új technológiákat is bemutattak a cégcsoport üzemeltetésében lévő terményszárítókra vonatkozóan az üzemegységek felelős vezetői,
  • működéssel kapcsolatos kérdéseket, tapasztalatokat vitathattak meg szakértői szinvonalon
  • szárítókezelői fogások, tippek, tanácsok és a gazdaságos, terménykímélő szárítás gyakorlatának kialakításáról hallhattak a résztvevők kutatási szintű és mélységű előadást
  • tűzvédelmi hatósági ellenőrzési szempontokat is megismerhettük
  • terményszárító tüzek okainak vizsgálata tűzvizsgáló szakértő bevonásával, ami különösen látványos téma volt,
  • Videokontroll szárító felügyeleti rendszer és a szárító működése, szárítótűz megelőzése, üzemeltetési hibák és azok elkerülése a DryerDoctor Kft. részéről, végül
  • tűzoltási bemutató a katasztrófa elhárítás munkatársai segítségével (tűzoltó készülék használata valós tűz esetén).
 
Ha Ön is üzemeltet terményszárítót, akkor érdemes foglalkozni a kezelők képzésével! Ezzel biztosíthatja ugyanis, hogy ha bekövetkezik a baj, akkor szakemberei képesek legyenek szakszerűen és gyorsan beavatkozni, még a tűzoltók kiérkezése előtt!
 
 
Érdekli a szárítókezelők képzése? Jelentkezzen ingyenes konzultációra!