A DryerDoctor a precíziós szárítás elvén alapuló szolgáltatásunk. Ez a terményszárító diagnosztizálását teszi lehetővé úgy, hogy a fennálló problémák azonosítása után megoldási javaslatot is tesz a szárító optimalizálására, az eltérések korrekciójára. A Videokontroll rendszer által nyújtott modern informatikai háttér lehetővé tette, hogy nagyszámú adatot rögzíthessünk a piacon elérhető legtöbb terményszárító típusról, azokat elemezhessük, az elemzésekből következtetéseket szűrjünk le, törvényszerűségeket ismerjünk fel, a folyamat biztonságát és hatékonyságát fokozzuk, az energiafelhasználást pedig minimalizáljuk. Mindezt a gyakorlatban jól alkalmazható komplex rendszerré fejlesztettük, amely alkalmas az egyes konstrukciók esetében szükséges korrekciók, műszaki beavatkozások megtervezésére, végrehajtására és az eredmény visszaigazolására. Alkalmas továbbá az egyes konstrukciók objektív összehasonlítására, az optimumtól való eltérés mértékének szemléltetésére.
A megrendelővel történő együttműködés során a kíméletes szárítás folyamatát zavaró, minden tényező ismertté és korrigálhatóvá válik. Az egyes műszaki megoldások jellemző képét a konstrukció által determinált fizikai törvényszerűségek összessége, ezek kölcsönhatása határozza meg. Ennek a jellemző állapotnak a megváltoztatása csak műszaki beavatkozással, a fizikai jellemzők korrekciójával lehetséges. Ezt követően az új helyzetnek megfelelően alakul a jellemző optimális kép.
Mindenkor a legfontosabb tényező van a fókuszban: a mag, azaz a szemestermény. A precíziós szárítás elve mentén szárított termény jobban raktározható, kevesebb toxint tartalmaz, így takarmányként felhasználva egészségesebb élelmiszer állítható elő.
A gazdaságoknak persze az is fontos, hogy kisebb raktározási veszteség mellett a betakarított terményből több hasznosul. De nem utolsó szempont az sem, hogy a szárítás során kevesebb energiát kell felhasználni, így csökken a széndioxid-kibocsátás is, ami a fenntartható fejlődést támogatja.
A precíziós gazdálkodás komplexitására hat, ha kiegészül a precíziós szárítási technológiával is. Azzal, hogy a kukoricát a kombájn lemorzsolja, nincs vége a folyamatnak, precíz bánásmódot igényel a szárítás, a raktározás során is, hogy jó haszonnal értékesíthető legyen.
A DryerDoctor szolgáltatás minden egyes terményszárító típusra külön kidolgozott, a gyakorlatban megvalósított és igazolt optimalizálási csomag. A szolgáltatás első fázisában minden partnerünk szárítóját és a vízelvonás folyamatát diagnosztizáljuk, majd a műszaki megoldások tervezése következik, a befejező fázis pedig a precíziós beüzemelés, melynek során pontról pontra műszakilag korrigáljuk a feltárt eltéréseket.
A fejlesztés eredményeként szakmai szempontok szerinti objektív értékelést adunk a gépészeti és a szárítástechnikai jellemzők ideális értékhez képest mérhető eltéréséről. Ajánlatot készítünk a korrekció módjára és mértékére vonatkozóan. Ebben az elérni kívánt célértékek is szerepelnek, adatokkal dokumentálva látja a vevő a kiindulási helyzetet és a sikert is a folyamat végén. Mivel a fizikai hatások korrekciójáról van szó, az elért hatás állandósul, az új állapot lesz jellemző a folyamatra a továbbiakban. A folyamatos piaci jelenlétnek és a fontos referencia adatok gyűjtésének az eredménye, hogy mára képet kaptunk a terményszárítással kapcsolatos helyzetről. Amely megmutatta a precíziós szárításra, azaz az optimális vízelvonási folyamat megvalósítására nagy igény van, amely kevesebb energia felhasználásával teszi lehetővé a termény minden eddiginél kíméletesebb szárítását. Alapvető követelmény, hogy az optimalizált szárítóban a maghőmérséklet sehol nem haladhatja meg az 55°C-ot.
Ugyan minden hazánkban épült szemestermény-szárító jellemzőjeként tüntetik fel, hogy kíméletesen szárít, ez azonban a gyakorlatban gyakran nem igazolódik.
Tapasztalataink azt mutatják, hogy az országban sok szárító már 15-20 éve úgy működik, hogy a precíziós beüzemelés valójában nem történt meg. De gyakran az újonnan üzembe helyezett szárítók esetében is van tennivaló, ha azt akarjuk, hogy a precíziós szárítás alapfeltételeit maradéktalanul kielégítsék. A kukorica indokolatlan túlhevítése többletenergiát igényel, ez a probléma a szárítóra gyárilag felszerelt néhány mérőeszközzel nem fedezhető fel. A kukorica az ebből fakadó hirtelen hőmérséklet-növekedéstől megreped, törött, lisztes, poros lesz, miközben a szárító 20-40%-kal több energiát használ el a szükségesnél. Ezek az eltérések a nedvességtartalom egyenlőtlenségét okozzák, nehezen raktározható, a mikroorganizmusoknak teret engedő minőségű termény a következmény. Ezek az eltérések azonban a DryerDoctor szolgáltatás segítségével korrigálhatók.
Aszimmetrikus hőterhelés, 40 °C-ot meghaladó eltérés a maghőmérsékletben a jobb és bal oldal között
Lokális túlhevülés négy sorban, a hűtőzóna felett két sorral 100°C felett van a maghőmérséklet
Egyenlőtlen ürítés
A 2. ábrán látható szárító hőképe optimalizálás után, az ideális felmelegedési görbe mentén alakul a kukorica hőmérséklete a szárítózónában. A kukorica kedvezőbb hőképe 40%-ot meghaladó energiamegtakarítást tükröz.