Az év zöld mezőgazdasági innovátora díj

 
Újabb díj a szárító doktoroknál, ezúttal a Zöld E-Expón!
Az E-EXPO-ra közel hatvan pályázat érkezett a zöldinnovációk széles körének bemutatásával, melyeket tizennégy kategóriában díjaztak a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek.
 
Az MBH Nyrt. által támogatott kategória "Az év zöld mezőgazdasági innovátorának járó Díj". A "Szemesterményszárító üzemek energiahatékonyságának növelése precíziós beüzemeléssel" című pályázatáért a díjat Prof. Dr. Boros Anita, a MATE Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának vezetője adta át a DryerDoctor Kft. fejlesztési igazgatójának, Dr. Speiser Ferenc Péternek.
 
 
A DryerDoctor Kft. elkötelezett a klíma védelmét jelentő célok támogatásában és a minőség iránt. A fejlesztés során is elsődleges szempont a kevesebb energiával, jobb beltartalmi érték, nagyobb haszon együttes érvényesülése.
A szemestermény-szárítók esetében hatványozott fontosságú, hogy nem csak a szárítót, az adathasználatot is érdemes optimalizálni. Ugyanis mit sem ér a sok adat, ha a folyamatban továbbra is zavaró fizikai hatások érvényesülnek. Még veszélyesebb, ha a zavaró hatásokról egyszerűen nem vesznek tudomást és mindenáron automatizálni is akarnak. A gépkezelő figyelmét is elvonhatják a lényegről a rázúdított adatok. A fő cél a gabona minőségének védelme, nem veszhet el az adatok tömegében. Tehát hasznos rangsorolni az adatokat a célok szerint.
 
Mire használjuk az adatokat:
I. a szárítási folyamat optimalizálására 
II. a szárítási folyamat kontrolljára
III. az üzemmenet és a kapcsolódó technológia kontrolljára   

A feladatok sorrendje nem cserélhető fel. Miért lehet jobb, ha a digitalizáció a folyamat optimalizálását szolgálja elsősorban?
A DryerDoctor Kft. innovációja, a precíziós beüzemelés rámutat arra, hogy a szárítási folyamatot zavaró fizikai hatások akkor is fennállnak, ha nem tud róluk az üzemeltető. Ha ebben a műfajban nem tudunk valamit, vagy rosszul tudjuk, annak a következménye az indokolatlanul magas gázfelhasználás. Így a CO2 kibocsátás is magasabb az elfogadhatónál, a költségek szintén, a mag beltartalmi értéke pedig gyakran sérül, sőt a tűz kialakulásának a veszélye is fokozódik. A digitalizáció eredménye, hogy képesek vagyunk magában a folyamatban felmérni az adott műszaki megoldás szemesterményre gyakorolt jellemző fizikai hatásait. A szenzációs felismerés, hogy a kedvezőtlen fizikai hatásokat általában egy-egy kevéssé sikeres műszaki részmegoldás okozza. Ebből fakadóan ezek a hatások műszaki beavatkozással korrigálhatóak. 
A precíziós beüzemelés az optimalizálás alapja, ez a lépés nem kerülhető meg. – Mondta Dr. Speiser Ferenc Péter, a DryerDoctor Kft. fejlesztési igazgatója. A precíziós beüzemelést követően a szárító képes lesz a precíziós szárítás követelményeit kielégítő módon üzemelni. Ez vezet a precíziós szárításhoz. 
Ez nem csupán elmélet, hiszen ugyanazzal a módszerrel, amivel a kedvezőtlen fizikai hatásokat felderítjük, az optimalizálás utáni kedvezőbb helyzetet is megmutatjuk. Ha a folyamat már optimálisan zajlik, akkor ugyanezek az adatok a szárítási folyamat kontrollját és a tűz elleni védelem fokozását szolgálják. Már 80 innovációt kedvelő partnerünk ment végig ezen a folyamaton hazánkban és üzemelteti optimálisan a szárítót, amit mi aranyplakettel ismertünk el. Ez az arany plakett a minőséget jelenti.
A precíziós beüzemelés új és akár több évtizede működő szárítók esetében is gyorsan megtérülő művelet. 
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központja idén rendezte meg az első olyan E-EXPO-t, ahol a nagyközönség a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon láthatta a hazai zöldinnovációkat.
A Zöld E-EXPO azokat a hazai termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat mutatta be, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.
A hazai gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai: ezek eredményeit ténylegesen multidiszciplináris jelleggel lehet csak értelmezni, ahogyan a klímacélokat is csak a gazdaság különböző szegmenseinek együtt gondolkodása és együttes tevékenysége révén tudjuk elérni.
 

A rendezvény kiállítóinak virtuális standjai folyamatosan láthatóak a MATE-Market (https://korforgas.uni-mate.hu/mate-market) felületen.