I. Precíziós szárítás konferencia és díjátadó

vissza

10 éves a 4. generációs Videokontroll, az I. Precíziós szárítás konferencia megrendezésével Kecskeméten ünnepelt a DryerDoctor Kft.
A rendezvény a díjhoz méltó hátteret adott a Precíziós szárítás arany plakettek átadásához. Éppen hat éve a KITE Zrt. rendszerébe is bekerült a precíziós szárítás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. A fő téma a kedvező törvényi háttér, az energetikai auditor cég által igazolt energiamegtakarítás és a gyors megtérülés volt.
 

A Precíziós szárítás arany plakett díjat 2017-ben alapítottuk, díjunk fővédnöke Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, így külön öröm volt számunkra, hogy a konferenciát államtitkár úr nyitotta meg, mondta Dr. Speiser Ferenc Péter a cég fejlesztési igazgatója.
 

Államtitkár úr megnyitó beszédében kiemelte: „Az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldal tudatos menedzselése kulcskérdéssé vált az agrárvállalkozásoknál.”
A megnyitó előadásban elhangzott még, hogy „20 pályázati felhívás keretében összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget a Vidékfejlesztési Program keretében energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére és 2027-ig további jelentős pályázati forrásokat szánunk erre. Összágazati szinten a hazai mezőgazdasági termelés átlagos összköltségének 7,9%-a az energiához kapcsolódik, az összes anyagköltség tekintetében pedig ez az arány meghaladja a 16%-ot, ezért is fontos erre a kérdésre odafigyelni.”
 
 
A szárítás magas energiaigényű folyamat. Az erősen ingadozó energiaárak tükrében a saját törekvésünk így felértékelődött, hiszen mára 22 gyártmány energiafelhasználását tudjuk optimalizálni. Ez számokban azt jelenti, hogy a korábbi felhasználáshoz képest 10-20% megtakarítást tudunk elérni, egy gyártmány esetében pedig a 30%-ot is meghaladja a megtakarítási lehetőség. A szárítási folyamat optimalizálása energetikai hatékonyságot növelő befektetés, így partnereink a megtakarítást ösztönző kormányzati intézkedések révén akár 65% kedvezményt és így éven belüli megtérülést is elérhetnek.
A kedvezmények igénylése az energiamegtakarítás igazolása után lehetséges, amit energetikai auditor cégek végezhetnek. Az auditálás törvényi részleteiről hallhattunk Zámbó Csabától, az EnergyHub Kft. energetikai igazgatójától. Ők egyebek mellett erre a magas energiaigényű technológiára szakosodtak.
 
Dr. Szabó István professzor úr a MATE rektorhelyettese a jövőbe repítette a hallgatóságot, az adatalapú technológiák lehetséges fejlődési pályáját rajzolta fel.
 
 
A KITE Zrt. képviseletében Kecskés Zsolt, kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgató az elmúlt hat év eredményeit értékelve elmondta, hogy partnereik az ajánlatok számához képest nagyon magas arányban fogadták el a szárítás optimalizálásának fontosságát és fordították megrendelésre az ajánlatot. A Partner Profit Program az eddigieknél is messzebb megy, a betakarítástól betakarításig öleli fel az egyes szolgáltatásokat, beleértve a szárítók felügyeletét és az optimalizálást egyaránt.
 
 
A szárító üzemeltetése kapcsán előny lenne és örülnénk neki, ha a területről egyenletes nedvességtartalommal érkezhetne be a kukorica. Dr. Ambrus Andrea a MATE és a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület képviseletében elmondta, hogy erre egy heterogén szerkezetű tábláról kevés az esély. Ezért elsődleges céljuk, hogy a költséghatékonyságot elérjék.
Megjegyezzük, hogy tapasztalataink szerint a nedvesség eltérés a szárítási folyamat végére nagyrészt kiegyenlítődik, ha optimalizált a szárító. Ha a nedvesség eltérés a szárított kukoricában is megvan, azt minden esetben a szárító okozza, valamilyen kedvezőtlen fizikai hatás révén. Ez azonban műszaki beavatkozással nagyrészt kompenzálható, ezt nevezzük precíziós beüzemelésnek.
 
 
Dr. Keszthelyi Sándor a MATE Kaposvári Campus professzora a raktári kártevők kedvező szaporodási esélyeit növelő tényezőként nevezte meg, ha sok a törtszem és a liszt a betárolt kukoricában.
A Videokontroll által rögzített mérési adatok szerint, a gyártmányösszetételt vizsgálva többszáz szárító üzemel úgy hazánkban, hogy a folyamatban egyszer, vagy többször is hirtelen hevítés éri a kukoricát. Ettől a vízleadás sebessége megnőne, de a kukorica nem tud gyorsabban vizet leadni, a belső gőznyomás megrepeszti, sérülékennyé teszi a magot, még az utótisztító után is sérül, törik. A precíziós beüzemeléssel képesek vagyunk a vízelvonás sebességét is az optimális szintre csökkenteni. Mondta Speiser Ferenc a DryerDoctor Kft. ügyvezető igazgatója.
A Precíziós szárítás arany plakett díjat azok a partnereink vehették át, akik az optimalizálás eredményeként képesek a terményt kíméletesen és energiatakarékos módon szárítani. 2017. év óta ez a negyedik díjátadónk, ezzel nyolcvanegyre emelkedett azon üzemek száma, ahol adatok igazolják, hogy a szárító képes a terményt és a pénztárcát is kímélő üzemvitelre.
Partnereink az optimalizálás során szerzett élményeiket is megosztották a hallgatósággal.
 
 

Vámosi Gábor, a Cornmill Kft. igazgatója arról számolt be, hogy nyolc évig keresték a megoldást, sok irányból kértek tanácsot, de nem sikerült megtalálniuk, miért kisebb a teljesítménye a szárítónak a gyár által ajánlotthoz képest. A DryerDoctor Kft. szakértői viszont megoldották a problémákat, az optimalizálás után a szárítójuk teljesítménye a korábbi kétszerese lett. Vámosi úr ezzel a gondolattal fejezte be a prezentációját: „Mikor azt mondtuk, hogy megnövelték a szárító teljesítményét, azt válaszolták: „a szárító erre képes volt, mi csak felderítettük, és elhárítottuk az akadályozó tényezőket.”
 
A Videokontroll szárító felügyeleti rendszert üzemeltető több mint 150 gazdaságból a korábbi években 45 partnerünk érdemelte ki az Arany Plakett díjat. Az elmúlt években a Precíziós Szárítás Arany Plakettet nem volt alkalmunk átadni most az elmúlt szezonokból 36 gazdaság innovációra nyitott tulajdonosának, illetve felelős vezetőjének, adhattuk át ezt az elismerést.
Ezzel már 81 partnerünk birtokosa az Arany Plakett díjnak, képesek magasabb szinten, kontrollált módon, valóban kíméletesen szárítani.
A „Precíziós Szárítás” Arany Plakett a minőséget fémjelzi, reményeink szerint a korábbinál jobb minőségű száraz szemestermény szinonimája lesz hamarosan a szemestermények kereskedelmében.
 
Az ünnepélyes díjátadón dr. Fenyvesi László a Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetségének főtitkára, Kecskés Zsolt a KITE Zrt. Kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója és Speiser Ferenc a DryerDoctor Kft. ügyvezető igazgatója adták át a precíziós szárítást megvalósító gazdaságok képviselőinek az Arany Plakettet.
 
Az elismerést azon gazdaságok tulajdonosai, képviselői kapják, ahol a szemestermények szárítása, az optimalizálási törekvésük és a szakszerű üzemeltetés eredményeképpen, a precíziós szárítás feltételeinek megfelelően, dokumentáltan zajlott.
 
 
Precíziós szárítás aranyplakett 2023 díjazottak:
AGRIOL Mezőgazdasági Kft., Agrogora Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Borsoshát Kft., Corn-Agro Kft., Cornmill Kft., F.G. RÁKÓ Kft., Gelencsérné Bessenyei Zita Bernadett e.v., GOLDKERN Mezőgazdasági Kereskedelmi és Ügynöki Kft., Göllei Korona Termelő és Értékesítő Faluszövetkezet, Gyékényesi Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., Haladás Mezőgazdasági Zrt., HAMBÁR Gabonatároló és Kereskedő Kft., Határőr Mezőgazdasági Zrt., Kapitál '99 Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft., Karád Agrár Kft., Kelet-Mecsek Mezőgazdasági Kft., Kemoker-Invest Kft., Keselyősi Földművelő Kft., Király József e. v., Lajoskomáromi Győzelem Kft., Marcali Agro Termelő és Szolgáltató Kft., Matyó Agrártermelő Zrt., Molnár Károly E.V., Nagy és Széles Kft., Nagykátai Mezőgazdasági Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetkezet, NOZSÓ 2001 Kft., Panagro Kft., Pitvarosi Négy-Határ 99' Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Róna Mezőgazdasági és Kereskedelmi Export-Import Kft., Sásdi Agro Zrt., Szentlőrinci Szolanum Kft., Szigetvári Hús Kft., Tabi Gazdák Szövetkezet, Újpetrei Gazdák Zrt., Utód-Agro Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft., Topdry Kft.