Terményszárítás

A szemestermény-szárítás a növénytermesztés egyik legfontosabb művelete.
 
A tartós tárolás feltételeit meg kell teremteni, mivel a betakarítás és a felhasználás ideje eltér egymástól. Nagy mennyiségű szemesterményt nem tudunk szárítás nélkül raktározni. A szárítás teremtette meg az alapját a termények földrészeken átívelő kereskedelemének is, mert a száraz termény a megromlás veszélye nélkül szállítható. Ahhoz, hogy biztonságosan kerüljön raktárba a termény, nélkülözhetetlen a terményszárító.
Hazánkban a keresztáramú aknás szárítóberendezések terjedtek el leginkább, a magas termésátlagok és az eltérő üzemméretek kapcsán felmerülő teljesítményigény miatt. Ezeknek számos típusa igen változatos részmegoldásokkal üzemel. Ez a sokszínűség nehezíti az üzemeltetők számára az eszközök kiismerését és optimális kihasználását.
 
Alapvető felhasználói igény, az egyenletesen száraz termény. Ez csak szigorú fizikai törvényszerűségek mentén és a szükséges műszaki feltételek megteremtésével lehetséges.
 
A szárítás ma egyszerre jelent technikai, technológiai és gazdaságossági kérdést. Egy szárítónak, illetve magának a szárítási folyamatnak az optimalizálása összetett feladat. De ennél többet is elérhetünk. A szárítás ma már lehet precíziós.
A növénytermesztésben a talajelőkészítés, vetés, műtrágyázás, növényvédelem és egyéb technológiai műveletek során egyre gyakrabban találkozunk precíziós megoldásokkal. Ezek alapját a helyspecifikus információ képezi, mely egy szárító esetében is rendelkezésre áll. Abban az esetben, ha a szárítózóna minden egyes kilépőablakát hőmérsékletérzékelővel látjuk el, helyspecifikus hőmérsékleti információt kapunk a teljes toronyról hasonlóan, mint egy tábláról. A mátrixba rendezett érzékelők helye pontosan beazonosítható a szárítózónában. A modern információs technológiára épülő háttér pedig lehetőséget kínál a szárítás folyamatában felderített eltérések műszaki korrekciójára. A korrekció után pedig az eredmény kézzelfogható számokban mutatkozik meg.

A precíziós szárítás modern informatikai eszközökre, adatfeldolgozási eljárásokra épül. Precíziós szárításnak nevezzük, amikor a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett fokozatosan és kíméletesen csak annyi vizet veszünk el a terményből, amennyi a biztonságos raktározáshoz szükséges, miközben a termény lokális túlhevülését és a túlszárítást kizárjuk. Ez a termény beltartalmi értékét maximálisan óvja, a szárításhoz szükséges energia mennyiségét pedig minimalizálja. A precíziós szárítás legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba, ezzel is tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés minőségi igényeit.
A precíziós szárítás a korosabb szárítókkal és a legújabb technológiákkal is megvalósítható. Az eljárás a tűz elleni védelem mellett, az energiafelhasználást is optimalizálja.
 

Többet szeretne tudni?

Ajánljuk figyelmébe a témában megjelent szakcikkeket (Kattintson ide).
A DEKRA Akademie Kft. szervezésében szárítókezelő tanfolyam is elérhető! (Kattintson ide)
Szolgáltatásainkról erre a linkre kattintva olvashat bővebben (Kattintson ide). 
Ha inkább kérdezne, várjuk kérdését, szívesen válaszolunk (Kattintson ide)!