Szárítópályázat előtt! Kézzelfogható adatok a következő évtizedekre szóló döntéshez

vissza

Energiatakarékos szárítóra vágyik?

Vigyázzon, nem csak az ún. hővisszavezetés az energiatakarékos működés záloga. Szemléltetni is tudjuk, ha egymás mellé teszünk két különböző típusú szárítóra jellemző hőképet. Az 1. ábrán látható hőképet egy már optimalizált szárító működése közben rögzítettük, azóta ennek a toronynak ez a jellemző hőképe, folyamatosan így dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a felül betöltött hideg kukoricát lassan, kíméletesen felmelegítjük, miközben leadja a felesleges vizet és közben 50 °C-nál nem melegebb a mag.
 
1. ábra: a szekciók egyirányba rendezése után a korábban jellemző hőcsúcsok eltűntek, a maghőmérséklet fele a korábbinak
 
A 2. ábrán látható hőképen a piros csíkok energiaveszteséget mutatnak és hirtelen felugró hőcsúcsok terhelik feleslegesen a kukoricát, 50 °C-ra melegítés helyett, 100 °C-ra hevítve. Ez ugyanaz a szárító, mint az 1. ábrán, csak az optimalizálás előtt jellemző adatokat láthatjuk.
 

Döntés előtt tájékozódjon!

Ez a gyártmány (2. ábra) jelenleg is forgalomban van, könnyen beszerezheti, aki ezt a szárítási módot akarja megvalósítani saját telepén. Érdekesség, hogy 40% feletti energiamegtakarítási lehetőség is van ebben a műszaki megoldásban, de ezt csak utólag, a szárító szétszerelésével, a szekciók rendezésével, autódaru igénybevételével tudjuk kiaknázni.
A minden szempontból indokolatlan hevítés (2. ábra) nem csupán energiaveszteséget okoz, hanem a beltartalmi értékek is romlanak, a kukoricaszemek megrepedeznek a hirtelen növekvő belső nyomás hatására. Sok tört szem és fehér liszt mindenütt, erről ráismerhet a problémára. A 2. ábrán a jobb oldali vonaldiagram minden pontja az optimális tartományon kívül esik. Ezt a veszteséget tudjuk elkerülni az optimalizálással.
 
2. ábra: a szárítás utolsó szakaszában a kukorica maghőmérséklete 100 °C-ra emelkedik
 
Az 1. ábrán a jobb oldali vonaldiagram már az optimális tartományban van, a kukorica maghőmérséklete a vízelvonás folyamatában az ideális felmelegedési görbe mentén alakul. Az optimalizálás tehát sikerrel zárult.
 

Praktikus tanácsok szárítóberuházáshoz

Számolja ki a szükséges teljesítményt. Az ajánlatokat ennek megfelelően kérje a szárítógyártóktól, 80–90 °C belépő szárítóközeg hőmérséklettel számolva. Kössön ki nagy összegű, jogilag érvényesíthető garanciát arra, hogy az ajánlatban megadott teljesítményt, az előre rögzített körülmények fennállása esetén teljesíteni fogja a berendezés. Ugyanígy érdemes a fajlagos energiafelhasználásra vonatkozó adatra is garanciát beszerezni az ajánlatok mellé.
Ellenőrizze, hogy a kiválasztott terület alkalmas-e hatósági és egyéb szempontokból? Elérhető távolságban vannak-e a közművek? Gáz, villany, víz és szennyvízkezelés, ezeket is meg kell terveztetni, a vezetékek kiépíttetése a telephelyig a tulajdonos feladata, költsége.
Zöldmezős beruházás esetén, azaz amikor gyakorlatilag semmi sincs még a területen, nem elég a szárítóra és a technológiához tartozó gépekre vonatkozó ajánlatokat bekérni. Nagyon gyakran előfordul, hogy az ajánlattevők egyszerűen nem sorolják fel az ajánlatban nem szereplő, alapvetően fontos tételeket, mint a közművek – gáz és elektromos tervek, térvilágítás, vízbevezetés –, hídmérleg, mérlegház, úthálózat, térbeton, szociális létesítmények, vízellátás, szennyvízkezelés, tűzivíz tároló, labor, iroda, kerítés stb. engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése, a felsoroltak megépítése. Ezzel látszólagos árelőnyt érhetnek el a komplett ajánlatra törekvőkhöz képest, így az is előfordulhat, hogy éppen ezért nyerik el a megbízást. A gazda, esetünkben a beruházó később szembesül azzal, hogy sok tízmilliós kiadás vár még rá, amit már nem tud a pályázatába sem bevonni. Az elkészült beruházás feletti elégedett örömöt hosszú évekig elhúzódó pereskedés homályosíthatja el. Úgy korrekt, ha itt megjegyezzük, hogy tisztelet a kivételnek, mert láttunk olyan ajánlatokat is, ahol felsorolják, mire adtak ajánlatot és mire nem tértek ki az ajánlatban, ám fontos tétel a költségek között.
Megoldás lehet, ha szakértő segítségét veszi igénybe, illetve precízen megfogalmazott igény alapján, mindenre kiterjedő helyszínrajzot és engedélyezési terveket készíttet.
Azt terveztessen, építtessen, amit és ahogyan szeretne, ne hagyja magát lebeszélni racionális elképzeléseiről, ne típustervekből válogasson!
Helyszínrajz, a tervezett technológiai kapcsolódások leírásával, amiben a tulajdonos összes elképzelése összpontosul, ez az alapja az engedélyezési terveknek és ez alapján praktikus ajánlatot kérni a beszállítóktól.
Építészeti és a technológiai tervek az engedélyezési tervekre épülnek. Ebben már a kiválasztott építészeti, technológiai megoldások, gépegységek szerepelnek. Legvégül a kivitelezők kiválasztásához és a megvalósításhoz nélkülözhetetlen kiviteli tervek következnek. Ha eddig eljut, elegendő információja lesz – ha közben a referenciákat is ellenőrzi – ahhoz, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, kivitelezőket, akikkel együtt akar dolgozni.
Ha referencialátogatásba kezd, kérjen konkrét számadatokat a kukorica szárításakor alkalmazott belépő hőmérsékletre, naponta beszállított tömegre, nedvességtartalomra, teljesítményre vonatkozóan és nézzen be a raktárba, hogy poros, repedezett-e a kukorica. Ha drága autót veszünk, megnézzük a fogyasztási adatot nemcsak a költség, hanem a környezeti szempontok miatt is, a sokkal értékesebb szárítónál meg nem? Fontos az 1 kg víz elpárologtatásához felhasznált MJ érték, azaz a fajlagos energiafelhasználás meghatározása, ehhez egy letölthető táblázatot ajánlok, nedvesebb és szárazabb évekre is érdemes kiszámolni (ha megakadna, segítünk a kitöltésben is)
A nedvességmérést sem szokás megemlíteni az ajánlatokban. A precíz munkához 0,01% pontosságú nedvességmérés kell akkor is, ha azt állítják, hogy automatikus a szárító. Nagyon sok pénzt veszíthet, ha a kombájnok vezényléséhez használatos nedvességmérőt akarja a szárítónál is használni csak azért, mert olcsó. A pontatlanul meghatározott nedvességtartalom mindig túlszárításhoz vezet.
Pályázat esetén az eddig felsoroltak logikus összhangja fontos, nem lehet a folyamat gyorsítása érdekében tucattervet beadni, mert ha engedélyezik, attól már nem térhet el a továbbiakban, saját igényeinek nagy része így ki fog szorulni.
Célravezető stratégia, hogy mire a pályázati lehetőség megnyílik, a kész tervek, kivitelezői ajánlatok, előkészített szerződések már az asztalon legyenek. Így tudja a pályázati pénzt a legjobban hasznosítani, hogy gyors ütemben az és úgy valósuljon meg, ahogy elképzelte, a tervezett költségkeretben.
Szakmai kontrollt biztosítunk a beruházás során. Ha ezzel a feladattal megbíz bennünket, az előkészítési, tervezési folyamaton keresztül – a szerelést is beleértve – a precíziós szárításra jellemző alapvető feltételek kialakítását szem előtt tartjuk. Arra törekedve, hogy a termény a teljes folyamatban a fókuszban álljon és az elkészült technológia részleteiben és egészében optimális legyen, bosszantó és energiafaló hibáktól mentes.
Ha mire olvassa a cikkünket már megépült és üzemeltette is az új szárítót, de bizonyos tapasztalásokra, furcsaságokra, a szárítás során feltűnő jelenségre nehezen talált elfogadható magyarázatot, például erősen lisztes, porol a termény rakodás közben, vagy nem tudott két egyforma nedvességtartalom-értéket mérni egymás után, esetleg sokallja a gázfogyasztást nyugodtan jelezze, válaszolunk. Sok eltérés utólag is korrigálható.
 
Új akciónk a cikk olvasóinak, ha erre a cikkre hivatkozik, ingyen átvizsgáljuk a már meglévő szárítóját, alkalmas-e, vagy alkalmassá tehető-e a precíziós szárításra.