Precíziós szárítással a százmilliós tűzkárok is megelőzhetők

vissza
A mezőgazdasági betakarítási  munkákkal összefüggő káresetek megelőzésére készíti fel a gazdákat országszerte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. A hatóság kiemelt hangsúlyt fektet a terményszárítókban kialakuló tűzesetek megelőzésére, amelyek bár a mezőgazdaságban pusztító tűzesetek számához képest arányaiban csekély számban fordulnak elő – 2013. évben 34, 2014. évben 55, 2015-ben 20 szárítóban csaptak fel a lángok – ám kárérték tekintetében meghaladják az összes többi tűz által okozott kárt, a lábon álló gabonákban keletkezett tűzkárokat is beleértve. 
 
A katasztrófavédelem minden évben felkészül a lehetséges terményszárító tűzesetekre, és tájékoztatják a gazdálkodókat is a fennálló veszélyről. A tájékoztatás és a megelőzés terén már öt éve működnek együtt a Videokontroll szárító felügyeleti rendszert kifejlesztő magyar agrár startuppal, amely a szemestermény-szárítók szakmai díjakkal elismert hazai szakértője – derült ki nemrég Keszthelyen, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvényén. 
 
“A terményszárítás tűzveszélyes technológiai folyamat, de kordában tartható, ha kontrolláljuk a folyamatot és a tűzveszélyt fokozó tényezőket felderítjük, majd műszaki beavatkozással korrigáljuk. Mi ezt precíziós beüzemelésnek hívjuk. A Videokontroll által rögzített adatok felhasználásával a szárítási folyamat szoros kontrollja mellett a szárítók diagnosztizálása is elvégezhető, így a feltárt, fokozott tűzveszélyt jelentő helyzetek kiküszöbölésére valóban mód nyílik. A katasztrófavédelem magas rangú központi és regionális vezető munkatársai, eddig rejtett típusjellemzőket is megismerhettek az előadásból, ezek a jövőben az oltási munkát is hatékonyabbá tehetik” – mondta Speiser Ferenc, a Videokontrollt gyártó és telepítő cég ügyvezetője.
 
Hivatkozás a cikkre...