Precíziós szárítás: csak nyerhet vele

vissza
Precíziós szárítás: csak nyerhet vele – Kíméletes a terménnyel, energiát spórol és védi a környezetet
 
Az egész évben féltve nevelt kukoricát megfelelő állapotban kell betárolni a raktárakba, így nem túlzás azt állítani, hogy a szemestermény-szárítás a növénytermesztés egyik legfontosabb művelete. Már ez a folyamat is történhet adatalapon, precíziósan.
Nagy mennyiségű szemes kukorica nem raktározható szárítás nélkül. Magyarországon a gravitációs, keresztáramú aknás szárítóberendezések terjedtek el leginkább. Sokféle műszaki megoldás használatos, ezért gyakran előfordul, hogy a szárítás folyamata nem optimális. Ebből fakad, hogy típustól függően különböző mértékű energiamegtakarítás érhető el. A hirtelen hevítés és a túlszárítás elkerülésével akár 10-30 százalékot is spórolni lehet a fűtőanyag-költségeken.
Ebben, vagyis az egyenletesen száraz, kiváló beltartalmi értékű terménylétrehozásában nyújt segítséget a Videokontroll szárítófelügyeleti rendszer. A szárítási folyamat optimalizálását teszi lehetővé azzal, hogy folyamatosan információt szolgáltat a kezelőnek a vízelvonás folyamatáról. A berendezés a terménytömegen átvezetett, abból kilépő szárítóközeg hőmérsékletét méri a szárítózóna teljes felületén. Mivel a szárítózóna minden egyes kilépőablakát hőmérséklet-érzékelővel látják el, helyspecifikus hőmérsékleti adatokat kapunk a teljes toronyról. A mátrixba rendezett érzékelők helye pontosan beazonosítható a szárítózónában. A modern információs technológiára alapozott diagnosztikai eljárás eredményeként a tulajdonosok számára megnyílik a lehetőség a felderített eltérések műszaki korrekciójára, a kontrollált szárítási folyamat megvalósítására.
 
Hivatkozás a cikkre...
Cikk letöltése...