Aratási konferencia 2018 (2018-06-21, Keszthely)

vissza
Az őszi időszakban a leggyakoribbak a tűzesetek a terményszárítókban, évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések. Az idei szezon is veszélyesen alakul, a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és a Videokontroll.
 
 
A hatóság kiemelt hangsúlyt fektet a terményszárítókban kialakuló tűzesetek megelőzésére, amelyek bár a mezőgazdaságban pusztító tűzesetek számához képest arányaiban csekély számban fordulnak elő – 2013. évben 34, 2014. évben 55, 2015-ben 20 szárítóban csaptak fel a lángok – ám kárérték tekintetében meghaladják az összes többi tűz által okozott kárt, a lábon álló gabonákban keletkezett tűzkárokat is beleértve.  A katasztrófavédelem minden évben felkészül a lehetséges terményszárító tűzesetekre, és tájékoztatja a gazdálkodókat is a fennálló veszélyről. A tájékoztatás és a megelőzés terén már öt éve működünk együtt, nemrég Keszthelyen, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezvényén vettünk részt.
 
 
A rendezvényre egy kiadvány is készült, ami segíthet a gazdaságok szakembereinek bizonyos tűzveszélyes helyzetek beazonosításában, a tűz elleni védekezésben.
A kiadvány ide kattintva letölthető!
 
A rendezvényen bemutatott prezentáció további hasznos információkat tartalmaz: