Jubilált a szemestermény-szárító felügyeleti rendszer

vissza

10 éves a Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszer. Ennek alkalmából tartotta meg hagyományteremtő céllal a DryerDoctor Kft. az első Precíziós Szárítás Konferenciát. A kecskeméti eseményen a Precíziós szárítás arany plakett díjakat is átadták.
Kulcskérdés az optimalizálás
A 10 éves Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszerét a DryerDoctor Kft. méltó módon, egy konferenciával ünnepelte, amit dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, egyben a 2017-ben alapított Precíziós szárítás arany plakett díj fővédnöke nyitott meg.
 

Dr. Feldman Zsolt kiemelte, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldalának tudatos menedzselése kulcskérdéssé vált az agrárvállalkozásoknál. Az előadásban elhangzott az is, hogy 20 pályázati felhívással összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget a Vidékfejlesztési Program keretében energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére. Erre 2027-ig a kormány további jelentős pályázati forrásokat szán.
 
Egy éven belül megtérülhet a befektetés
 
A szárítás magas energiaigényű folyamat, az erősen ingadozó energiaárak tükrében a DryerDoctor Kft. törekvése felértékelődött. A vállalat ugyanis már 22 gyártmány energiafelhasználását képes optimalizálni. Ez azt jelenti, hogy a korábbi felhasználáshoz képest 10-20% megtakarítás érhető el, egy gyártmány esetében pedig a 30%-ot is meghaladja. A szárítási folyamat optimalizálása energetikai hatékonyságot növelő befektetés, így a Videokontroll felügyeleti rendszert használó vállalkozások a megtakarítást ösztönző kormányzati intézkedéseknek köszönhetően akár 65% kedvezményt, ezzel éven belüli megtérülést is elérhetnek – hívta fel a figyelmet Speiser Ferenc, a DryerDoctor Kft. ügyvezetője.