Tőkeigényes, azonban megtérül

vissza

Az energiafelhasználás, ezzel együtt a termelési folyamatok optimalizálása kulcskérdés a mezőgazdaságban. Igaz, hogy tőkeigényes, de megtérül – indokolta a terület támogatottságát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az I. Precíziós Szárítás Konferencián, Kecskeméten.
 
Energetikára 103, terményszárítási technológiára 150 milliárd forint
A Vidékfejlesztési Program keretében széleskörű támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre a mezőgazdasági és a feldolgozó üzemek energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére, 20 pályázati felhívás keretében összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget ehhez kapcsolódó fejlesztéseket végrehajtani.
Az államtitkár elmondta, hogy a szaktárca kiemelt célja, hogy ösztönözzék azokat a fejlesztéseket is, amelyek révén a mezőgazdasági vállalkozások technológiai fejlesztések segítségével magasabb hozzáadott értéket képesek előállítani. Ennek részeként célozták meg a szántóföldi növénytermesztés területén a terményszárítás és tisztítás technológiai megújítását, hiszen a betakarított termés minőségének megőrzése, tárolásra történő előkészítése terén a hatékonyság és az eredményesség ugyanolyan fontos, mint a szántóföldi munkafolyamatokban. Ezen pályázati kiírás keretében 640 magyar mezőgazdasági cég nyert el csaknem 150 milliárd forint támogatást, a fejlesztések nagy része jelenleg megvalósítás alatt áll.