vissza
A kukorica szárítása energiaigényes technológia. Már néhány százalékos megtakarítás is milliókat ér. Különös aktualitást kölcsönöznek a témának a körülöttünk zajló események.
Hogy mely szempont fontosabb, nehéz rangsorolni is, kérem ezt tegye meg a kedves olvasó.
- Élelmiszer-ellátás biztonsága (A nedvesen betakarított gabona két hét alatt hasznavehetetlenné válik). Az árupiacra kerülő gabonák esetében biztosítani kell a szárítók működését!
- Az egyre magasabbra kúszó energiaárak hatásának csökkentése célirányos műszaki beavatkozással. (Eltérő műszaki megoldások miatt az egyes gyártmányok 20-30-40% megtakarítási potenciált hordoznak.) Ha már szárítunk, miért ne tennénk azt kontrolláltan.
- Az ily módon megtakarított gáz alacsonyabb költséget és kevesebb CO2-t jelent, tehát a fenntarthatóság érdekében is tesz, aki optimalizálja a szárítójában zajló folyamatot. A megtakarításból számolt kvóta értékesíthető.
- A szárító műszaki megoldása révén determinált szárítási folyamat
a raktározás minőségére is kihat, így a baktériumok által
termelt toxinok mennyiségére is.
termelt toxinok mennyiségére is.