Alaposan körbejárták a precíziós szárítás témakörét „A Gazdanapok Ászai”

vissza
Az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén először megrendezett vetélkedőjében Baranya megye három mezőgazdasági szakközépiskolájának tanulói versenyeztek a megye legjobbja címért, és az ezért járó vándorserlegért. A villányi, a sellyei és a szentlőrinci intézmények által benevezett két-két ötfős csapat különféle szakmai és játékos feladatokban mérte össze tudását és ügyességét.
 
"A generációváltás jegyében indítottuk útjára A Gazdanapok Ászai vetélkedőt, amelyet az Agro Naplóval közösen szerveztünk meg, s amelyet a felkészítő tanárok is végig figyelemmel kísértek a helyszínen – emeli ki Pohl Marietta, a Szentlőrinci Gazdanapokat szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány igazgatója. - A kiállítók körében is nagy népszerűségnek örvendett, közülük sokan ajánlottak fel különböző díjakat. A vállalkozói központ által felajánlott horvátországi és hazai szakmai kirándulások utazási költségeit pedig a szaktárca és a Dél-dunántúli Agrárszakképző Központ (DASzK) állja. A terveink között szerepel, hogy jövőre országossá bővítjük a versenyzők körét."
 
Az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., a Videokontroll gyártója egy újabb versenyre invitálta az előzetesen kiküldött kérdéssort legjobban megválaszoló csapatokat. A sikeresen teljesítő diákok egy izgalmas tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Belvárdgyulai Zrt.-nél és a Bóly Zrt. Törökdomb telephelyén, ahol megvizsgálhatják a korszerű terményszárítókat működés közben. A két telephelyen újabb feladatok várják a továbbjutó csapatok tagjait, immáron egyéni versenyben, és mindkét helyszínen egy-egy tanuló értékes tabletet nyer!      
 
A versenyről ebben a cikkben olvashat bővebben. Kattintson!
 
A tanulmányútra 2018. október 11-én került sor, és a résztvevők a Bóly Zrt. törökdombi telephelyére, valamint a Belvárdgyulai Zrt.-hez látogathattak el. A két helyszínen egyéni vetélkedő zajlott, hiszen a tanulóknak előre fel kellett készülni a két terményszárító modellből, amelyet megtekintettek.
 
 
A Bóly Zrt. törökdombi telephelye volt a délelőtti verseny helyszíne, ahol Ficsor Endre ágazati műszaki vezető mutatta be a RIELA 300/30 GDT szemestermény-szárítót, amelyet az RS Bt. a precíziós szárítás követelményeinek megfelelően optimalizált. Ficsor Endre a szerkezet bemutatása, a ventilátorok, a terménytisztítók, vagy a kezelőhelyiség bejárása során rengeteg gyakorlati tapasztalatot is elmondott. A diákok pedig nagy élvezettel vetették bele magukat az olyan problémák megoldásába, hogy például mit tennének, ha tűz ütne ki a szárítóban.
 
 
A délutáni helyszín Belvárdgyula volt, ahol az ország legnagyobb PETKUS 4000-es szárítója működik, 24-DU típusjelzéssel és a legnagyobb Videokontroll, 468 érzékelővel. Itt Wilhelm József, a Belvárdgyulai Zrt. gépészmérnök végzettségű vezérigazgatója személyesen vezette végig a csapatot a telephelyen.
 
„A mai nap kiemelkedő élmény volt szakmailag, hiszen a képzésünk során nagyon kevés szó esik a terményszárításról. Ritka lehetőségben volt részünk, hogy ilyen modern szárítókat működés közben is megnézhettünk. Köszönjük szépen a szervezést és a vendéglátást” – mondta Fridrich Arnold a verseny egyik résztvevője.
 
További információ az AgroNapló cikkében olvasható. Kattintson!