A precíziós szárítás a PREGA-n

vissza
 

A precíziós szárítás a gazdaságos és kíméletes terménykezelés kulcsa

 
Szárítani kell!

Ha nem lenne a szemestermény-szárítás, a tárolás során a napraforgó és a kukorica nagy része 2-3 hét alatt hasznavehetetlenné válna.
Szárítani tehát kell! Miért ne szárítanánk optimálisan? Hangzott el Speiser Ferenc tulajdonos ügyvezető, a precíziós szárítás szakértője előadásában a kérdés. A széleskörű érdeklődést kiváltó előadás mérési adatokra épült.
 

A kukoricát feleslegesen terhelő drasztikus hatás

Jelenleg túlságosan nagy a kontraszt. Ugyanis a rendkívül gondosan, tudományosan (divatos szóval precíziósan) megtermelt gabonáinkat a betakarítás után a szárítóba kerülve drasztikus hatások érhetik. Nem ritka eset, hogy egyes típusoknál a szükséges 50°C helyett, 100°C feletti maghőmérsékletet mérünk a szárítózóna egyes pontjain kukorica szárítása közben. Ráadásul ez, mint jellemző hatás egész szezonban fennáll úgy, hogy a tulajdonos erről mit sem sejt, sőt nehezen tudja elképzelni, hogy a szárítóban ekkora tartalékok vannak, mert a gyárilag elhelyezett egy-két maghőmérő ezt nem képes kimutatni. (Mellékelt ábra)
 

A precíziós szárítás a terményt helyezi a középpontba

A kontrollált szárítási folyamat célja, hogy a terményt károsító és energiapazarló hatások kiszűrésével, homogén nedvességtartalmú, jól raktározható, jobb minőségű kukorica kerüljön a magtárakba, kisebb energiafelhasználással.
A KITE Zrt. partnereként együttműködünk a precíziós növénytermesztés teljes vertikumának megvalósításában, ahol nincs vége a folyamatnak a betakarítással, hanem kiegészül a szérűmunkákkal egészen a szemestermények értékesítéséig, - mondta Speiser Ferenc.


A precíziós szárítás megtérülést fokozó hatása

A növénytermesztés optimalizálása a precíziós gazdálkodás segítségével homogénebb, tervezhető nedvességtartalmú szárítandó terményt eredményez egyik oldalról. A másik oldalról a szárító optimalizálása az energiafelhasználást és a raktározás költségeit is csökkenti az egyenletesebb nedvességtartalommal betárolt szemestermények révén, míg a jobb beltartalmi minőség, az értékesítés feltételeit javítja. A befektetés mértéke relatíve alacsony, ezért a precíziós növénytermesztés teljes vertikuma megtérülésére is kedvezően hat (kiegészülve a precíziós szárítással, kontrollált raktározással). Ugyanakkor mindez a kormányzat energiafelhasználást csökkentő programjához is kapcsolódik.
Összefüggések, 10-40% energiamegtakarítás
A szemestermény-szárítók optimalizálása típustól függően 10-40% energiamegtakarítást hoz az adott szárító korábbi jellemző fogyasztásához képest. A pozitív hatás állandósul, így a megtakarítás eredményt növelő tényező a következő években.
 

A modern ipari szemlélet

A termék fejlesztése az iparban a tervezéstől, az értékesítésen át, a termék utánkövetéséig tart, ehhez hasonlóan a precíziós gazdálkodással előállított magasabb minőséget képviselő termék esetében sem állhatunk meg a betakarításnál, szükséges a létrehozott érték megóvása a káros hatásoktól a növénynemesítéstől, egészen az értékesítés pillanatáig.
 

Nem mellékesen a tűzveszély is csökken

Hozadéka a precíziós, azaz kontrollált szárításnak, hogy ebben az alapvetően tűzveszélyes technológiában a tűzveszély is jelentősen csökken. Ez is nyereség, a már meglévő értékes technológia megóvása formájában.
 
A szárítózóna alsó szakaszában, minden szem  kukoricát 100 °C fölé hevít ez a gyártmány